Днес от 21:45 ч. българският национален отбор излиза срещу европейския шампион Италия в световна квалификация на стадион „Артемио Франки”.

Роберто Манчини и момчетата му имат три конкретни цели срещу България - да постигнат четвърта поредна победа в групата, да удължат позитивната си тенденция срещу българите, продължаваща 30 години, както и да подобрят рекорда на Бразилия и Испания от 35 поредни мача без поражение.

Последната победа на България над Адзурите е с 2:1 на 25 септември 1991 г. в София в приятелски мач, пише "Труд".

Предстоящият двубой на 2 септември 2021 г. от световните квалификации ще е 21-ата среща между двата тима, като балансът от 1966-та година, когато за първи път в Болоня Италия побеждава България с 6:1 отново в приятелска среща, е 11 победи за действащия еврошампион срещу едва две победи за българите.

Първият ни успех е през 1968 г. в Неапол с 3:2 и е в квалификация за европейско първенство. 7 са равенствата между двата тима. Преди всичко обаче между Италия и България винаги е имало уважение.

Дори и на полуфинала на Световното първенство през 1994 г. в САЩ, когато италианците ни победиха и когато един френски съдия ограби България, неотсъждайки дузпа в наша полза.

Манчини може да разчита на най-добрите си играчи и вече заяви, че съставът ще е същият, който спечели евротрофея.

В последните дни отпаднаха само двама от 34-мата в групата на адзурите - нападателя Андреа Белоти, който получи травма на двубоя на Торино срещу Фиорентина през изминалия уикенд, и футболиста на Лацио Мануел Ладзари, който също е контузен.

Белоти се разписа от дузпа за първия гол на Италия при гостуването на тима на стадион “Васил Левски” на 28 март при победата с 2:0.

Ясен Петров няма кадрови проблеми и вече трябва да е изградил стратегията си за двубоя. Той тръгна от София, заявявайки, че българският тим няма какво да губи и не е обреччен срещу Италия.

Дали италианците ще подобрят световния рекорд за поредни двубои без поражение, или ще станем свидетели на чудо, ще разберем довечера.